dissabte, 2 d’abril del 2011

Revistes de tendències. Una tendència més?

 
A la classe del passat dilluns vam tractar el tema de les revistes i les publicacions de tendències. En aquesta entrada de periodismedecultura vull tractar una miqueta més aquest món anomenat revistes de tendències.
 
 
Més de 700 capçaleres de tot el món s'engloben en el eteri nom de revistes de tendències, o independents. Entre elles 53 d'espanyoles. Va haver-hi un temps en que es les revistes es classificaven pels temes que tractaven, pero avui dia responen a molt més a les particularitats dels gustos de qui les fa. Tot i que a ple any 2011 podem trobar una gran varietat d'aquest tipus de revistes, no creieu que sempre han gaudit de tanta presència a l'oferta de publicacions. Una de les pioneres va ser la I-D, que va veure la llum el 1980 a Londres. El seu objectiu era ser el reflex del que hi havia al carrer en aquells temps, una revista que mirés el carrer. La indústria de llavors no veia la connexió entre temes com la moda i la música, però I-D sí que ho va veure.

 
A Espanya, com moltes altres coses, les revistes de tendències van arribar més tard. Amb l'obertura de ment que va significar la mort del dictador, les publicacions de tendències van començar a innovar el panorama de les revistes al nostre país, trencant els esquemes estètics i aportant molta transgressió al sector. D'aquestes publiciacions pioneres a Espanya podriem dir que la seva funció va ser la d'obrir nous horitzons estètics, en relació al disseny i la composició dels elements tipogràfics. En resum, van suposar una nova manera de fer revistes, on els precedents no eren un model a seguir sinó que es començava de zero, on tot valia i on transgredir estava a l'ordre del dia.  
 
 Prensa alternativa i Internet: aliats o enemics? 
Més enllà de la crisi, les publicacions independents s'enfronten a la necessitat de replantejar la seva identitat. De la Transició ja en fa més de 30 anys, i a mesura que les tecnologies han anat guanyat terreny a les publicacion en paper. L'aparició d'Internet ha fet que cada vegada més, moltes revistes i publicacions deixessin el format convencional per passar-se a l'on-line. Els blogs agafen terreny, la publicitat cau i diaris i revistes tanquen. És per això que en el moment que totes aquestes revistes acaben sent igual, si volen mantenir-se i sobreviure, han d'evitar continguts.

Actualment la progressiva sofisticació d'aquestes publicacions independents han anat trencant les seves fronteres. Quan l'oferta pateix excedència, es devalua el seu valor, el valor del seu discurs innovador, i deixa de ser quelcol transgressor i nou.


 L'ideal d'aquestes publicacions haria de ser que inspiressin, mai que venguessin., de manera que haurien de propiciar que cadascú les acabi de construir al seu cap.

A continuació us deixo alguns links d'aquestes revistes. Que les disfruteu, i fins aviat!

http://www.wallpaper.com/
http://www.purple.fr/
http://www.viceland.com/es/











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada